Nieuws

Waarom Nederlanders langer leven dan wij !!!

media xll 8067571
© Thinkstock. 

Iedereen die de grens al eens overstak, zal het beamen: Nederland is het land van de fietsers. En volgens een recent onderzoek aan de universiteit van Utrecht is dat geweldig goed voor hun gezondheid. "Eén uur fietsen staat gelijk aan een uur langer leven", klinkt het.


Mensen die regelmatig fietsen leven een stuk langer dan mensen die hun stalen ros op stal laten staan. Dat is de conclusie van Carlijn Kamphuis, die wetenschappelijke data van de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikte om de levensverwachting van de Nederlanders te bekijken.

Wat bleek? Fietsers leven in het land gemiddeld zes maanden langer dan niet-fietsers.


En fietsers, die zijn talrijk aanwezig in Nederland: inwoners van alle leeftijden zitten gemiddeld 74 minuten per week op hun tweewieler, waarbij ze de 37.000 kilometer aan fietspaden gebruiken. De wetenschappers berekenden dat fietsen ieder jaar 65.000 doden voorkomt. Ze willen het onderzoek nu overdoen voor andere landen, om te kijken of de effecten van fietsen overal ter wereld even gunstig zijn. En als wij een suggestie mogen doen: kijk ook even of het ook geldt voor spinninglessen?
Het is trouwens niet de eerste keer dat fietsen gelinkt wordt aan een langer leven: volgens research uit de International Journal of Sports Medicine leven renners die deelnemen aan de Tour de France gemiddeld acht jaar langer. Er zijn echter ook negatieve cijfers aan verbonden: mannen die ouder zijn dan 50 beperken de activiteit beter, aangezien ze meer kans lopen op prostaatkanker als ze meer dan negen uur per week op de fiets zitten.

Bron HLN