Nieuws

Wanneer is een elektrische fiets een fiets? 

Elektrische fietsen zijn erg in trek. Je ziet ze veel op de openbare weg. De ene rijdt al sneller dan de andere. Bij sommige moet je nog stevig trappen, bij andere dan weer veel minder. Zijn dit wettelijk allemaal fietsen of zijn het bromfietsen? En wat zijn daar de gevolgen van?


Wanneer is een elektrische fiets een fiets?

Een elektrische fiets is een fiets die met een elektromotor aangedreven wordt én waarvan het vermogen van de motor niet hoger is dan 250 Watt én die alleen ondersteuning geeft als je zelf trapt én waarvan de motor geen ondersteuning meer biedt als je sneller gaat dan 25 kilometer per uur.

Alleen als aan deze drie voorwaarden is voldaan, wordt een elektrische fiets beschouwd als een klassieke fiets. Met deze fiets mag je op het fietspad rijden, je hebt er geen rijbewijs voor nodig, er is geen minimumleeftijd, geen helmplicht en geen verzekeringsplicht, alhoewel een familiale verzekering wel aan te raden is.

 

Bromfiets
Voldoet je elektrische fiets niet aan één van de criteria die hierboven beschreven staan, dan is je fiets een bromfiets en moet je je houden aan de regels voor bromfietsen.

Je moet minimum 16 jaar zijn om met een bromfiets op de openbare weg te mogen rijden.

  • Je moet een helm dragen, geen fietshelm, maar een bromfietshelm.
  • Je fiets moet gehomologeerd zijn om er mee op de openbare weg te rijden.
  • Je hebt een rijbewijs AM nodig als je fiets sneller gaat dan 25 kilometer per uur en niet harder gaat dan 45 kilometer per uur. (iedereen geboren na 14/02/1961)
  • Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht.

Overtreed je deze regels, dan riskeer je dat je fiets in beslag genomen wordt.

Moto
Als de motor een vermogen heeft van meer dan 400 Watt of ligt de maximale snelheid hoger dan 45 kilometer per uur, dan is het zelfs een moto en moet je je aan de richtlijnen voor motorfietsen houden.

Aankoop
Let bij aankoop erop dat je fiets voldoet aan de drie criteria. Heb je al een elektrische fiets, check dit dan ook zeker, zodat je niet in de problemen komt.