Nieuws

Vervoer

 

Belgen willen openbaar vervoer massaal inruilen voor elektrische fiets.

media xll 7723211
©Shimano

Maar liefst zeven op de tien Belgen zouden graag hun dagelijkse rit met bus, tram of trein vervangen door een elektrische fiets, of e-bike. Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van SHIMANO, specialist in de productie van e-bike fietsonderdelen. Vier op de tien landgenoten zijn er bovendien van overtuigd dat e-bikes in de toekomst het klassieke stalen ros zullen vervangen.

E-bikes hebben de wind in de zeilen. Almaar meer Belgen maken er gebruik van om snel door het stadsverkeer te klieven of elke dag naar het werk te pendelen. Als belangrijkste redenen hiervoor wijzen ze naar het comfort (39,9 procent), de mogelijkheid om lange afstanden af te leggen zonder in de file te staan (31,7 procent) en natuurlijk omdat het gezond is!

 

Populair alternatief voor openbaar vervoer

Bijna zeven Belgen op tien (65,8 procent) zeggen bovendien bereid te zijn het openbaar vervoer in te ruilen voor een e-bike. Niet alleen omdat ze dan hun dagelijkse portie lichaamsbeweging krijgen (50,2 procent), maar ook omwille van de vrijheid en flexibiliteit van een e-bike. Ze kunnen dan vertrekken wanneer ze willen (38 procent) en zijn niet afhankelijk van de uurregelingen van tram, bus of trein.

Subsidies

Niets dan voordelen dus, en volgens de Belgen verdient dat wel een duwtje in de rug. Een overweldigende drie kwart van de ondervraagden (74,8 procent) vindt dat de overheid het gebruik van e-bikes niet genoeg stimuleert. De beste manier om dat volgens hen te doen, is met een subsidie voor de aankoop van een elektrische fiets (55,4 procent).

Het prijskaartje is trouwens een belangrijke factor in de aanschaf van een e-bike (35,7 procent). Een op drie Belgen wil tussen de 600 en 1.000 euro uitgeven voor zijn e-bike. Maar de overheid moet ook testdagen organiseren om meer mensen kennis te laten maken met de e-bike (21 procent). En ze moet de bevolking meer sensibiliseren over de gezondheidsvoordelen ervan (20 procent).

De toekomst is elektrisch

Als het van de Belg afhangt, dan ziet de toekomst van de fiets er rooskleurig, en vooral heel elektrisch uit. Bijna vier op tien (36,2 procent) denken dat het maar een kwestie van tijd is voor e-bikes onze normale fietsen zullen vervangen. Vijftien procent voorspelt zelfs dat elektrische fietsen op termijn ook scooters van de kaart zullen vegen.

Bron Het laatse nieuws.